Jak poznat, že jsme přetrénovaní?

Máte taky občas pocit, že je potřeba dohnat, co jsme v tréninku zanedbali a posledních pár týdnů začneme pořádně makat. Sice se říká, že je potřeba odpočívat aby se svaly zregenerovaly, ale jsme přece tvrdý chlapi (nebo tvrdý holky) a silnou vůlí to všechno zvládneme a budeme makat téměř 24h denně.

Je to hezká myšlenka, ale bohužel to tak nefunguje. Co naděláme, odpočívat je důležité a to není až tak špatná zpráva. Když si neodpočineme, hrozí nám přetrénování. Nezní to tak hrozné, ale rozhodně to není sranda.

Hrozí nám toho spoustu
  • Bolavé svaly (mikrotrhliny ve svalových vláknech) potřebují asi 24 – 48h na to aby se opravily, když pauzu svalům nedopřejeme, hrozí nám jejich natažení nebo úplné přetržení.
  • Vzroste naše hladina adrenalinu a kortizolu. V důsledku toho sice můžeme pociťovat příliv energie, ale také nebudeme moci spát a kdykoli vynecháme trénink, budeme mít výčitky svědomí (endorfiny a dopamin, které se při cvičení vylučují, a činí tak ze sportu v podstatě návykovou záležitost).
  • V důsledku vysoké hladiny kortizolu také dochází ke zvýšenému ukládání tuku a naprosté minimalizaci libida. Což rozhodně nikdo z nás nechce.
  • Aminokyseliny se vyčerpávají rychleji, než je stihneme běžnou potravou doplňovat, proto budeme mít nedostatek proteinů a tělo si je vezme tam kde je najde -  dochází k odbourávání svalové hmoty.
  • Přetrénování povede i k potlačení imunitního systému, protože tělo veškerou energii vynakládá na boj s únavou a regeneraci přetěžovaných svalů. Na boj s případnými nemocemi mu proto už nezbývají žádné kapacity, což je také důvodem, proč půjdeme během tréninku z jedné virózy do druhé.
Varovné příznaky 

    Pokud se Vás nějaký signál týká, ještě to určitě naznamená, že jste přetrénovaní, jen je dobré si uvědomit, zda to nepřeháníme, jestli není potřeba zvolnit. Každý ze znaků sám o sobě může znamenat něco jiného nebo také vůbec nic.

  • Významným a velmi závažným znakem je zvýšená klidová tepová frekvence (na konci článku ukazuji jak to zjistit)
  • Výkon v poslední době poklesl a připadáme si neohrabaní, špatně se nám hojí drobná zranění.
  • Jsme v podstatě permanentně unavení, podráždění, sex je nutné zlo.
  • Klidové a zejména noční pocení
Tepová frekvence

Klidovou tepovou frekvenci zjistíme jednoduše. Ráno, po klidném probuzení si změříme tep, a to je naše klidová tepová frekvence (RHR). Ideální je, ihned po probuzení, ještě než vstaneme z postele. Prostě počítejte tep po dobu 60 sekund. Pro přesnější měření toto provádějte několik dní a pak výsledek zprůměrujte.

 

Autor: Tomáš Sekanina
Zdroje:
https://www.beh.sportsite.cz/
https://www.sportvital.cz/
https://xman.idnes.cz/